Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Κρισιμη συσκεψη για το πετρελαιο θερμανσης.


Κρίσιμη σύσκεψη για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Το πόσο τσουχτερός θα είναι φέτος ο εφοδιασμός σε καύσιμα για θέρμανση θα καθοριστεί σήμερα σε σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με τα ΝΕΑ. Επί τάπητος ο βαθμός στον οποίο θα εξισωθεί ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Θα οριστικοποιηθούν επίσης οι αποφάσεις για το εάν και πώς θα δοθεί επίδομα θέρμανσης.

Όσον αφορά το θέμα του ΕΦΚ, θέρμανσης εάν επικρατήσει το σενάριο για εξίσωση του φόρου στο 100%, η τιμή του πετρελαίου μπορεί να φτάσει φέτος ακόμη και στα 1,60 ευρώ το λίτρο. 

Στη σύσκεψη υπό τον υφυπουργός οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη θα συμμετέχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, άμεση σχέση έχουν οι αποφάσεις για το αν θα δοθεί και από πότε επίδομα θέρμανσης ή θα προχωρήσει η εναλλακτική πρόταση κλιμακωτών επιστροφών φόρου σε όσους αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης. Το βασικό πρόβλημα στο οποίο φαίνεται να κολλάει η παροχή επιδόματος θέρμανσης είναι το γεγονός ότι απαιτούνται 150 εκατ. ευρώ τα οποία δεν έχουν εγγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό.

Έτσι, εξετάζεται εναλλακτικά ένα σύστημα στο οποίο οι καταναλωτές αγοράζοντας πετρέλαιο θέρμανσης θα περνούν ταυτόχρονα τα στοιχεία τους στο ηλεκτρονικό σύστημα Ηφαιστος και λαμβάνοντας έναν μοναδικό προσωπικό κωδικό θα δικαιούνται επιστροφή μέρους του επιπλέον φόρου που θα καταβάλουν σε σχέση με πέρυσι, με τον συνυπολογισμό εισοδηματικών, κλιματικών και στεγαστικών κριτηρίων.

Εάν περάσει αυτή η πρόταση, αρμόδια στελέχη θεωρούν ότι η εξίσωση των φόρων πρέπει να γίνει στο 100% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης. Ο μέχρι πρότινος σχεδιασμός αφορούσε εξίσωση των δύο φόρων στο 80% του ΕΦΚ που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης, επομένως στα 329 ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα η τιμή πετρελαίου θέρμανσης και κί νησης θα ήταν κοντά στα 1,40 ευρώ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...