Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Στους 12,2 βαθμούς πέρασαν το χειμώνα τα νοικοκυριά!

Εντυπωσιακά στοιχεία για το πρόβλημα ενεργειακής φτώχειας που αντιμετώπισαν τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος το χειμώνα του 2013 παρουσιάζει με σχετική ανάλυσή του στην έκδοση GREEK ENERGY 2014 ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρόεδρος του ΚΑΠΕ κ. Μάνθος Σανταμούρης. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει, μελέτη που διενεργήθηκε το χειμώνα του 2013 σε σημαντικό αριθμό κατοικιών χαμηλού εισοδήματος στην Αθήνα έδειξε ότι η μέση θερμοκρασία στις κατοικίες πολύ χαμηλού εισοδήματος καθόλη την διάρκεια του χειμώνα δεν ξεπερνούσε τους 12,2 βαθμούς Κελσίου, ενώ η αντίστοιχη μέγιστη χειμερινή θερμοκρασία ήταν 15 βαθμοί.

Παράλληλα, σε κατοικίες μέσου έως χαμηλού εισοδήματος η μέση χειμερινή θερμοκρασία κυμαινόταν περί τους 15 βαθμούς Κελσίου με μεγίστη θερμοκρασία γύρω στους 18 βαθμούς. Οι πολίτες χαμηλού εισοδήματος χρησιμοποιούσαν κάποιας μορφής θέρμανσης κατά μέσο όρο για περίπου 40 λεπτά της ώρας ανά ημέρα ενώ οι πολίτες μέσου εισοδήματος για περίπου 2,5 ώρες ανά ημέρα.

Συνολικά το κόστος της ενέργειας στα χαμηλά εισοδήματα ήταν κατά μέσο όρο 0,3 ευρώ τον χρόνο ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας ενώ το αντίστοιχο κόστος στα μέσα προς χαμηλά εισοδήματα ήταν 1,8 - 2 Ευρώ. Ταυτόχρονα, περίπου το 75 % των κατοικιών πολύ χαμηλού εισοδήματος παρουσίαζε σημαντικά προβλήματα μούχλας και υγρασίας ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα μέσα προς χαμηλά εισοδήματα ήταν περί το 40 τοις εκατό.

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι ο χειμώνας του 2013 ήταν εξαιρετικά ήπιος και μόνο τρεις ημέρες του Ιανουαρίου η θερμοκρασία περιβάλλοντος ήταν ιδιαίτερα χαμηλή και προσέγγισε τους μηδέν βαθμούς. Κατά την διάρκεια λοιπόν των ψυχρών αυτών ημερών η μέση εσωτερική θερμοκρασία στις κατοικίες πολύ χαμηλού εισοδήματος ήταν 7 βαθμοί και στα μέσα προς χαμηλά εισοδήματα 11 βαθμοί.

Σε απόλυτες τιμές, ενώ πριν από την κρίση η κατανάλωση για θέρμανση στα χαμηλά εισοδήματα στην Ελλάδα άγγιζε τις 120 kWh ανά τετραγωνικό μέτρο και έτος, κατά την διάρκεια της κρίσης έχει περιοριστεί σε τιμές κοντά στις 10 kWh ανά τετραγωνικό μέτρο.

Είναι προφανές, τονίζει ο κ. Σανταμούρης, ότι η έλλειψη ενεργειακής κάλυψης των κτιρίων τόσο κατά την χειμερινή όσο και κατά την θερινή περίοδο δημιουργεί σημαντικά προβλήματα ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος και αναγκάζει τους ενοίκους να διαβιώνουν σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες κατά την χειμερινή περίοδο και αντίστοιχα σε πολύ υψηλές κατά την θερινή.
www.energypress.gr


        
                       Έκδοση Κοινοχρήστων & Διαχείριση Κτιρίων και Οικισμών Εξοχικών Κατοικιών 
              Κτηματομεσιτικές Υπηρεσίες - Real Estate
                Ν.Μουδανιά - Πολύγυρος - Ν.Καλλικράτεια
          Τηλ/Fax. 23730.65555
           e-mail: info@metron-halkidiki.gr
          web: www.metron-halkidiki.gr
          blog: www.metron-halkidiki.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...